Misztikus illatok

Misztikus illatok

Légy kreatív: illatkészítés otthon 2. rész

Hódolj egy trendi hobbinak: parfümkészítés otthon MÁSODIK RÉSZ

2021. június 17. - Aroma Lab

 

Hódolj egy trendi hobbinak: parfümkészítés otthon MÁSODIK RÉSZwatercolor-1629721_1920.jpg

 az illatszer alapanyagokat parfüm családokba osztályozzuk citrus, aromás, füszeres, gyümölcsös,herbal,stb.

Bármilyen illatot kombinálhatunk szabadon miután kicsit bevezettük magunkat az illatok világába. A legfontosabb, hogy ne az előző tapasztalatainkra hagyatkozzunk csak, hanem nyissunk egy új fejezetet, és ismerjük meg igazán azokat. Ezt úgy tudom elképzelni, hogy kísérleti szemüvegen keresztül szagoljunk bele, és ne maradjunk felületesek. Ahhoz, hogy egy egy izomcsoportot kifejlesszünk több hónapig kell mozogjunk, így van ez az illatokkal, lassan lehet őket igazán jól elsajátítani heti több nap gyakorlással.

Milyen illatokat érdemes elsőként megtanulni?

 A nagy illatcsaládokat érdemes először megtanulni, amikbe a legtöbb illatot sorolhatjuk:

  • Citrusok bergamott, lime, citrom, grapefruit, yuzu, mandarin
  • Aromás illatok: levendula, rozmaring, artemisia/üröm, kakkukfű, tárkony, zeller, bazsalikom, borókabogyó
  • Gyömölcs illatok: sárga, piros, zold gyümölcs illatok, tagete, osmanthus
  • Herbal/Zöld: galbanum, rebarbara, eucalyptus, verbena
  • Fűszeres: fahéj, coriander, kardamon, sáfrány, szerecsendió, kömény, fekete bors, gyömbér
  • Virág:rózsa, vadnarancs virág, gyöngyvirág, mimóza, jázmin
  • Vanília/ Ámbrus:tolu balzsam, peru balzsam, benzoin, styrax, cistus olaj, tonka bab
  • Pézsma: kasmír, ambrette
  • Fás: cédrus, pacsuli, szantál, vetiver 
  • Animális: castoreum, civette, indol

a_mbra_s_cet.jpeg

ámbrás cet szekrétuma ritka illatszer alapanyag, több ezer dollár 1 kg 

Megkülönböztetünk még olyan "mini illatcsaládokat" is, mint pl. a gyanta, tobacco, moha, ánizs, púderes, édes-vanília, mentás, amik 2-3 illatot tartalmaznak csak, mégis külön családot alkotnak. Az illatok felismerésében nagyon sokat segít nekem, ha tudom melyik illatcsaládhoz hasonlít egy illat.

Mándics Anna, parfümőr

Cseppents ebből, abból kicsit

 

 Most, hogy már ismerjük a parfüm családokat, és az alapanyagok feldolgozási módját, kezdjük el alkalmazni őket. Néhány lépésben otthon te is elsajátíthatod a parfüm készítést. Mi alapján fogunk 2 vagy több illatot néhány lépésből tökéletesen "harmóniába meccselni"?

img_3162.jpg

   rengeteg illatot kipróbálhatsz, nincs két egyforma illat

 Illat akkord

 Ha már tudjuk, hogy egy konkrét illatot szeretnénk komponálni, próbáljuk meg elképzelni, hogy milyen illatcsaládból kellene kiválasztani a megfelelő alapanyagot. Lehet akár több illatcsaládból is összepárosítani, a lényeg, hogy mindig 2-3 illatnál álljunk meg. A fontos lépés, hogy megtanuljuk magabiztosan értékelni, hogyan kombinálható össze egy illat akkord. Ehhez adok egy kis házi feladatot. Ha van otthon lime esszenciális olajad, vanillin és fahéj, ezeket olyan arányban kombináld, hogy a végeredmény kóla legyen. creating-perfume-1539654_1920.jpg

                                                                       az alap illatokat könnyen meg lehet tanulni

Ha ketten vagytok még szórakoztatóbb

Ha teljes kikapcsolódásra vágytok, társaságban még jobban bódítanak az illatok. Ne felejtsétek el, hogy tanulni másoktól hasznos és kifejezetten ajándék annak, aki még nem próbálkozott eddig, hiszen mindenki másképp érez, szagol. 

Aki szeretne ebbe belekóstolni jöjjön el és nézze meg az Aroma Lab workshopot, ahol egy saját illatot is elkészíthettek magatoknak. Innentől már bátrabban fog menni a tanulás.

 

Mindenkinek sikeres, bátor próbálkozást kívánok!

Mándics Anna, parfümőr

Légy kreatív: illatkészítés otthon

Hódolj egy trendi hobbinak: parfümkészítés otthon   ELSŐ RÉSZ 

Az illatokról rengeteg információt tudsz gyűjteni, ha körbenézel az interneten, csak tudnod kell melyik a megbízható forrás, ami támpotot ad neked a tudásod bővítésében.
Mándics Anna, parfümőr
Ebben a bevezetőben alap illatokkal fogunk kicsit játszani. Foglald le az érzékszerveidet egy kellemes időtöltéssel, és éld bele magad az illatkészítés mesterszakmába. Több gyakorlással sokkal kifinomultabb lesz a szaglásod és ezáltal a személyiséged is.

 

Miből áll össze az illatszer, vagyis az aroma alapanyag?

Az illatokat aszerint tudod megkülönböztetni- pl. növényekből, állati szekrétumból, vagy szintetikus molekulából-, hogy miből készülnek.  

  1.  A virág illatok pl. a rózsa, jázmin, mimóza, ezek lepárlás során kinyert illóolajok, amit a világ leghíresebb parfümjei, pl. a CHANEL 5 titkos receptúrájához is felhasználnak néhányat közülük. Az esszenciális olajok gazdagsága valóban tükrözi egy egy illat sajátos eleganciáját. Az abszolútumok általában drágább illatszer alapanyagnak számítanak, mivel olyan végterméket kapunk a feldolgozás során, amit hőkezelés nélkül állítanak elő, és ezáltal teljesen más az illatuk is. Kifejezetten a törékeny virágillatok pl. irisz, tubarozsa kívánják meg a különleges gondoskodást, mert csak így lehet kinyerni az illékony molekluákat ezekből a növényekből.

  2.  Képzeljük el, ha egy focipályát szeretnénk virágokkal borítani 700 kg jázmin sziromra lenne szükség, annyi elegendő 1 kg jázmin abszolútum kivonat előállításához!

  3.  Izgalmas felütése lehet egy parfümnek, ha a citrusok illatcsaládját nézzük, pl. (bergamott, citrom, grapefruit, lime, yuzu) olyan illékony molekulák tartalmaznak, amiket nem párolják le egyáltalán, hiszen nem maradna a végtermékben benne maga az illatanyag. Nem a levéből nyerik az aromákat, hanem a citrusok héjából, amit hidegen sajtolnak.  A hidegen sajtolt esszenciális olajat kivonják és a végterméket hűtőben kell tárolni, hogy megőrizzék az illatukat. A lepárlóüzemek rendszerint az ültetvények közvetlen vonzáskörzetében helyezkednek el, így az idővel állandóan versenyezve az aratás után gyorsan fel lehet dolgozni az alapanyagot, mielőtt kárba vész. Ha van otthon egy pár csepp frissítő citrus olaj, akkor gyorsan be kell tenni a hidegre!

  4.  Frakcionális lepárlás technikával a természetből nemcsak azt tudjuk előállítani, amit régen, több száz éves hagyományos technológiával, hanem a modern technológiának köszönhetően, nagyon pontosan ki tudjuk értékelni, pl. a rózsaolajban milyen kompozíciójú molekulákat találunk egy bizonyos rózsafajban, egy adott szezonban -ennél precízebb előállítást csak a szőlőteresztés kultúrában képzelhetünk el, végül is van hasonlóság a kettő között. Ezért, ha egy parfüm kompozícióba egy különleges képletű illatot szeretnénk, már az alapanyag gyártás során bizonyos molekulákat “kihagyhatunk”, és ezzel megváltozik az illat, amit végül is természetes úton állítottak elő. A cél, hogy az előnyös illat tulajdonságokat élvezzék ezekkel a drága technológiákkal, amik rengeteg anyagismereti tudást igényelnek a növényekről.

  5. De térjünk az izgalmas részhez a szintetikus alapanyagok miért is tudhatnak "többet", mint a hosszú eljárások során készült esszenciális olajok? Tulajdonképpen a szerves kémia segítségével ma olyan illat aromákat gyártanak, amik nemcsak, hogy hasonlítanak pl. az eper illatára, hanem valóban jobb illatuk van, mint az 'eredeti' gyümölcsnek. Természetes, hogy az illatok befolyásolnak minket az ételek fogyasztásánál, ezért  "flavorist" mestersyakma ugyanolyan kihívást jelent, mint a parfüm szakma. Be kell lássuk a természetből a gyümölcs illatokat nem tudjuk természetes úton előállítani, mert nincs hozzá megfelelő nyersanyag, amit fel tudnának dolgozni. Ennek okán is fejlődött olyan nagyra a szintetikus alapanyagok gyártása a parfüm iparban. Amíg egy esszenciális olajban több száz azonosítható parfüm molekulát ismerünk, addig a szintetikus alapanyag csupán egy molekula, ezért az illat lineáris, nem olyan gazdag, de meg van a funkciója, amit a parfümőrök örömmel fel tudnak használni egy egy kompozícióban.

2233a47c32d82c47a0c7736107ff146b.jpg

az illatokat bármilyen illattal lehet kombinálni

Hogyan kombináljuk a parfüm molekulákat az esszenciális olajokkal?

Például arra használom a szintetikus molekulákat, hogy rekonstruáljam több molekulából a gránátalma illatot. Mándics Anna, parfümőr

Ehhez a feladathoz ismerjük meg azokat az alapanyagokat, amiket érdemes tudni mielőtt belevágunk a parfüm elkészítésébe
  1. Esszenciális olajból kinyert molekula, készülhet egy természetes nyersanyagból, pl. Haiti Vetiver olajból kinyert 'vetyveryl acetate' molekula. Ez az előállítási folyamat lényegében abból áll, hogy ha csak egy molekulát szeretnénk kinyerni, akkor az is lehetséges. Ezzel a technológiával előállítani azt az egy darab molekulát is drága eljárás, mert a természet erőforrásait csak korlátozott mennyiségben tudjuk felhasználni.
  2. Léteznek nem a természetből kinyert molekulák, szintetikusan előállított alapanyagok. A fantázia illatoknak, sok hasznát vesszük a parfüm palettán. Ha jobban megszagoljuk ezeket, valóban nagyon szintetikus az illatuk, mégis képesek egy egy illatot olyan jól elfedni, vagy kihangsúlyozni, hogy szükségünk van rájuk. Ilyen pl. a pézsmapocokra emlékesztető illat, amit régen az állat kártevéséből nyerték ki. Ma már a szintetikus illatok ökonómiai és etikai szempontból is tökéletesen módon helyettesítik pl. az állati szekrétumból származó illatokat is.
  3. Léteznek parfümházak, akik évről évre azon kísérleteznek, hogy egy saját fejlesztésű molekulát gyártsanak, ami az ő "védjegyük". Ez nem kis feladat, hiszen nagy a verseny és mindenki szeretne többet megtudni a másik fejlesztéséről. Bármilyen titkos is a receptúra, pont emiatt csak az illatot forgalmazzák, és nem a receptúrát. Nemcsak a legnagyszerűbb parfümőrök versenyeznek parfüm házak között, hanem maguk az alapanyagok is!
  4. Base van ezen kívül a parfüm házaknak (pl. Firmenich) saját mini parfümjük, amit alapanyagként árulnak. Ilyen pl a Cassis base 345, ami több molekulából áll, viszont nem tudjuk igazán mi van benne. De az illata megfelel, ezért sokan használják. Ellenben vannak olyan kifinomult parfümőrök, akik szeretik, ha tudják követni, mi van a parfüm kompozíciójukban, ezért nem használnak ilyen alapanyagokat. 

Nekem a vetyveryl acetate egy személyes kedvencem, amit számos kompozícióban használtam már. Egy fantasztikus esőerdő illatát hívja elő, ami arra késztet, hogy mezitláb sétáljak végig a vizes talajon és érezzem a párás levegő illatát. Számomra egy oxigénbomba ez az illat!

Mándics Anna, parfümőrimg_2183.JPG

 Cikk folytatása 2. rész

Miben jó egy parfümőr igazán?

untitled_design.png

  'Amikor nosztalgikus hangulatban vagyok, gyerekkorom önfeledt pillanatai jutnak eszembe. Remek világ volt, a mama illatával, ahogyan a hajamat fésülgette és copfba kötötte. Ezeket örökre így raktároztam el.' - Mándics Anna, parfümőr

 

Ha dolgozom, -egyszerre több illaton is- szeretem ezeket az emlékeket felidézni, kicsit újra gyermeknek érezni magam. A parfüm maga is egy nosztalgikus "érzés". Nem bírsz nem visszaemlékezni rá, csak elsodor egy másik időbe. Én párhuzamos idősíkban alkotok illatokat, mert odafigyelek a környezetemre, és az érzésekre, amik megszólítanak. Számomra az illatok képesek erre a leghatározottabban!-, hogy a határaimat időben és térben meghaldjam.

 Akik haladnak a korral, és alkotni is vágynak, pár órányi szagolgatással az emlékezetükből teremthetnek meg varázslatos hangulatot. Sőt, akik még több időt töltenek az illatok különleges atmoszférájában és nyitottabbak a megfoghatatlan dolgokra, ellátogatnak egy szakemberhez, hogy megtudják mit jelenthetnek számukra az illatok. Az embereket az illatok közelebb hozzák az érzésekhez. A parfümőr kezei között senki nem fogja magát  elveszettnek érezni az illatok világában. És még egy érv, ami az illatok mellett szól: egyszerűen nem tudunk elmenni egy virágüzletből kiáradó illatkavalkád előtt az utcán sétálva, vagy egy levendula mező mellett az autóúton, anélkül, hogy ne jutna eszünkbe valamilyen gondolat.

 Egy illat workshop a személyiség alternatív kifejezése a modern világunkban. Ehhez adott egy helyszín, az Aroma Lab, ahol megismerheted az illatok egyedülálló tulajdonságait. Itt azokat az illatokat szagolhatod meg, amik a világ minden táján kiváló minősítést kaptak.

img_3136.jpg

"Mindent értékelek parfümőrként, legfőképpen a természetet"

 

Az Aroma Lab egy olyan hazai márka, ahol mi tudatosan nem használjuk azokat a parfüm alapanyagokat, amik hosszú távon károsítják, a vízi élővilágot, és az óceánokat. A természet kisajátítása helyett ezeket az esszenciális olajokat tudatos felhasználás ösztönzésével szeretnénk megismertetni és megszerettetni mindenkivel. 

https://www.aromalab.hu/

 

 

 

süti beállítások módosítása