Misztikus illatok

Misztikus illatok

Légy kreatív: illatkészítés otthon

2021. június 17. - Aroma Lab

Hódolj egy trendi hobbinak: parfümkészítés otthon   ELSŐ RÉSZ 

Az illatokról rengeteg információt tudsz gyűjteni, ha körbenézel az interneten, csak tudnod kell melyik a megbízható forrás, ami támpotot ad neked a tudásod bővítésében.
Mándics Anna, parfümőr
Ebben a bevezetőben alap illatokkal fogunk kicsit játszani. Foglald le az érzékszerveidet egy kellemes időtöltéssel, és éld bele magad az illatkészítés mesterszakmába. Több gyakorlással sokkal kifinomultabb lesz a szaglásod és ezáltal a személyiséged is.

 

Miből áll össze az illatszer, vagyis az aroma alapanyag?

Az illatokat aszerint tudod megkülönböztetni- pl. növényekből, állati szekrétumból, vagy szintetikus molekulából-, hogy miből készülnek.  

  1.  A virág illatok pl. a rózsa, jázmin, mimóza, ezek lepárlás során kinyert illóolajok, amit a világ leghíresebb parfümjei, pl. a CHANEL 5 titkos receptúrájához is felhasználnak néhányat közülük. Az esszenciális olajok gazdagsága valóban tükrözi egy egy illat sajátos eleganciáját. Az abszolútumok általában drágább illatszer alapanyagnak számítanak, mivel olyan végterméket kapunk a feldolgozás során, amit hőkezelés nélkül állítanak elő, és ezáltal teljesen más az illatuk is. Kifejezetten a törékeny virágillatok pl. irisz, tubarozsa kívánják meg a különleges gondoskodást, mert csak így lehet kinyerni az illékony molekluákat ezekből a növényekből.

  2.  Képzeljük el, ha egy focipályát szeretnénk virágokkal borítani 700 kg jázmin sziromra lenne szükség, annyi elegendő 1 kg jázmin abszolútum kivonat előállításához!

  3.  Izgalmas felütése lehet egy parfümnek, ha a citrusok illatcsaládját nézzük, pl. (bergamott, citrom, grapefruit, lime, yuzu) olyan illékony molekulák tartalmaznak, amiket nem párolják le egyáltalán, hiszen nem maradna a végtermékben benne maga az illatanyag. Nem a levéből nyerik az aromákat, hanem a citrusok héjából, amit hidegen sajtolnak.  A hidegen sajtolt esszenciális olajat kivonják és a végterméket hűtőben kell tárolni, hogy megőrizzék az illatukat. A lepárlóüzemek rendszerint az ültetvények közvetlen vonzáskörzetében helyezkednek el, így az idővel állandóan versenyezve az aratás után gyorsan fel lehet dolgozni az alapanyagot, mielőtt kárba vész. Ha van otthon egy pár csepp frissítő citrus olaj, akkor gyorsan be kell tenni a hidegre!

  4.  Frakcionális lepárlás technikával a természetből nemcsak azt tudjuk előállítani, amit régen, több száz éves hagyományos technológiával, hanem a modern technológiának köszönhetően, nagyon pontosan ki tudjuk értékelni, pl. a rózsaolajban milyen kompozíciójú molekulákat találunk egy bizonyos rózsafajban, egy adott szezonban -ennél precízebb előállítást csak a szőlőteresztés kultúrában képzelhetünk el, végül is van hasonlóság a kettő között. Ezért, ha egy parfüm kompozícióba egy különleges képletű illatot szeretnénk, már az alapanyag gyártás során bizonyos molekulákat “kihagyhatunk”, és ezzel megváltozik az illat, amit végül is természetes úton állítottak elő. A cél, hogy az előnyös illat tulajdonságokat élvezzék ezekkel a drága technológiákkal, amik rengeteg anyagismereti tudást igényelnek a növényekről.

  5. De térjünk az izgalmas részhez a szintetikus alapanyagok miért is tudhatnak "többet", mint a hosszú eljárások során készült esszenciális olajok? Tulajdonképpen a szerves kémia segítségével ma olyan illat aromákat gyártanak, amik nemcsak, hogy hasonlítanak pl. az eper illatára, hanem valóban jobb illatuk van, mint az 'eredeti' gyümölcsnek. Természetes, hogy az illatok befolyásolnak minket az ételek fogyasztásánál, ezért  "flavorist" mestersyakma ugyanolyan kihívást jelent, mint a parfüm szakma. Be kell lássuk a természetből a gyümölcs illatokat nem tudjuk természetes úton előállítani, mert nincs hozzá megfelelő nyersanyag, amit fel tudnának dolgozni. Ennek okán is fejlődött olyan nagyra a szintetikus alapanyagok gyártása a parfüm iparban. Amíg egy esszenciális olajban több száz azonosítható parfüm molekulát ismerünk, addig a szintetikus alapanyag csupán egy molekula, ezért az illat lineáris, nem olyan gazdag, de meg van a funkciója, amit a parfümőrök örömmel fel tudnak használni egy egy kompozícióban.

2233a47c32d82c47a0c7736107ff146b.jpg

az illatokat bármilyen illattal lehet kombinálni

Hogyan kombináljuk a parfüm molekulákat az esszenciális olajokkal?

Például arra használom a szintetikus molekulákat, hogy rekonstruáljam több molekulából a gránátalma illatot. Mándics Anna, parfümőr

Ehhez a feladathoz ismerjük meg azokat az alapanyagokat, amiket érdemes tudni mielőtt belevágunk a parfüm elkészítésébe
  1. Esszenciális olajból kinyert molekula, készülhet egy természetes nyersanyagból, pl. Haiti Vetiver olajból kinyert 'vetyveryl acetate' molekula. Ez az előállítási folyamat lényegében abból áll, hogy ha csak egy molekulát szeretnénk kinyerni, akkor az is lehetséges. Ezzel a technológiával előállítani azt az egy darab molekulát is drága eljárás, mert a természet erőforrásait csak korlátozott mennyiségben tudjuk felhasználni.
  2. Léteznek nem a természetből kinyert molekulák, szintetikusan előállított alapanyagok. A fantázia illatoknak, sok hasznát vesszük a parfüm palettán. Ha jobban megszagoljuk ezeket, valóban nagyon szintetikus az illatuk, mégis képesek egy egy illatot olyan jól elfedni, vagy kihangsúlyozni, hogy szükségünk van rájuk. Ilyen pl. a pézsmapocokra emlékesztető illat, amit régen az állat kártevéséből nyerték ki. Ma már a szintetikus illatok ökonómiai és etikai szempontból is tökéletesen módon helyettesítik pl. az állati szekrétumból származó illatokat is.
  3. Léteznek parfümházak, akik évről évre azon kísérleteznek, hogy egy saját fejlesztésű molekulát gyártsanak, ami az ő "védjegyük". Ez nem kis feladat, hiszen nagy a verseny és mindenki szeretne többet megtudni a másik fejlesztéséről. Bármilyen titkos is a receptúra, pont emiatt csak az illatot forgalmazzák, és nem a receptúrát. Nemcsak a legnagyszerűbb parfümőrök versenyeznek parfüm házak között, hanem maguk az alapanyagok is!
  4. Base van ezen kívül a parfüm házaknak (pl. Firmenich) saját mini parfümjük, amit alapanyagként árulnak. Ilyen pl a Cassis base 345, ami több molekulából áll, viszont nem tudjuk igazán mi van benne. De az illata megfelel, ezért sokan használják. Ellenben vannak olyan kifinomult parfümőrök, akik szeretik, ha tudják követni, mi van a parfüm kompozíciójukban, ezért nem használnak ilyen alapanyagokat. 

Nekem a vetyveryl acetate egy személyes kedvencem, amit számos kompozícióban használtam már. Egy fantasztikus esőerdő illatát hívja elő, ami arra késztet, hogy mezitláb sétáljak végig a vizes talajon és érezzem a párás levegő illatát. Számomra egy oxigénbomba ez az illat!

Mándics Anna, parfümőrimg_2183.JPG

 Cikk folytatása 2. rész

A bejegyzés trackback címe:

https://aromalab.blog.hu/api/trackback/id/tr1216585272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása